כבד שומני הוא אחד המחלות שנשים רבות חוות- במיוחד כשיש להן חוסר איזון הורמונלי או ספציפית שחלות פוליציסטיות.
כבד שומני זה הצטברות גדולה מידי של שומן בכבד (כאשר בין 5-15% של משקל הכבד מגיע משומן)
החדשות הטובות הם שהכבד הוא איבר שיכול להבריא בקלות ברגע שניתן לו את מה שצריך בשביל זה.
בואי נבין למה זה קורה ומה אפשר לעשות.
אז מה בעצם התפקיד של הכבד?
הכבד שלנו מאכסן אנרגיה, עוזר בעיכול מזון ומשחרר מהגוף פסולת ורעלים שונים.
יש בעצם 2 סוגי כבד שומני
כבד שומני מאלכוהול AFLD (בממוצע זה קורה כאשר אשה שותה יותר מכוס אלכוהולי 1 ליום)
כבד שומני שלא מאלכוהול NAFLD
אנחנו נדבר ספציפית על השני.
קודם כל, חשוב להכיר את התסמינים ויחד עם זאת לדעת שלא תמיד יש תסמינים.
חלק מהתסמינים של כבד שומני:
- עייפות
- חולשה
- בחילות
- כאבי בטן- במיוחד בחלק העליון וימני
- נפיחויות בבטן
אז מה הסיבה והמקור למחלה הזו?
זה יכול להגיע מכמה סיבות כמו:
- רגישות לאינסולין
- לחץ דם גבוה שמעיד על קדם סכרת או סכרת מסוג 2
- כמות גדולה של שומנים בדם במיוחד טריגלצרידים
כל זה בעצם חוזר להצביע על החבר הלא כ"כ יקר שלנו- הסוכר.
אז מה עושים כדי להפרד לתמיד מהכבד השומני?
יש 3 דברים שחשוב לשים עליהם דגש:
- אנחנו רוצות לעזור לאינסולין לעשות את עבודה שלו
- אנחנו רוצות להוריד מהעומס שמגיע בסופו של דבר לכבד
- אנחנו רוצות לחזק את הכבד ולתמוך בו במסע שלו להבראה
אז בואי נעבור כל צעד ונבין איך בדיוק עושים את זה:
- עזרה לאינסולין-
יש מזונות שמורידים את הרגישות שלנו לאינסולין ועוזרים לו לקחת סוכר בדם (גלוקוז) ולהכניס אותו לתאים.
- מזונות עשירים בשומן חד בלתי רווי- כגון זיתים, שמן זית, אבוקדו ואגוזים
- מזונות עשירים בשומן אומגה 3- כגון סלמון, סרדינים, זרעי צ'יה, זרעי פשתן טחונים ואגוזי מלך
- תזונה מבוססת צמחים- רוב הצלחת שלנו מגיעה ממקור צמחי
- תה ירוק- עוזר להוריד שומנים בדם ובגוף
- תבלינים כגון- שום, ג'ינג'ר, קינמון וכורכום
- להוריד מהעומס שמגיע לכבד-
אנחנו כמובן מדברות על סוכר וכאן אני שמה דגש על פרוקטוז- זה הסוכר שנמצא בפירות, שלא מתעקל טוב ומגיע בסופו של דבר לכבד והוא אחד הגורמים לכבד שומני. אז מה? לא נאכל יותר פירות?? לא ולא- נמשיך לאכול פירות- אבל נדאג לאכול בכמות מועטה. בפירות יש סיבים תזונתיים וחומר בשם פוליפנולים שעושים פעולה מנוגדת לפרוקטוז. בנוסף, כשאוכלים כמות קטנה- הוא מספיק להתעכל לגלוקוז עוד לפני שהוא מגיע למעי ולכבד. אני תמיד ממליצה עד 2 מנות של פירות ביום.
- לחזק את הכבד-
- מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים ששומרים על תאי הכבד, במיוחד מזונות עשירים בויטמין E- כמו גרעיני חמניה ושקדים
- ירקות שתומכים בהבראת הכבד בזכות החומרים הפעילים שנמצאים בהם (פיטוכימיקלים): כגון- ארטישוק, סלק ועלים מרים כמו ארוגולה, ועלי חרדל.
ממה חשוב להמנע?
- אוכל מעובד
- שמנים מעובדים שעשירים באומגה 6- כמו שמן קנולה, שמן סויה ושמן חמניות
- גלוטן
- סוכר ויותר מידי פרוקטוז
- חלב
- אלכוהול
- קפאין
- כימיקלים וחומרים רעילים- כמו ריסוס על ירקות ופירות, מוצרי קוסמטיקה ומוצרי ניקוי
נקודה לסיום- מחקרים מראים שיש קשר בין כבד שומני לחוסר בויטמין D ולכן אני ממליצה לבצע בדיקה- זה ויטמין חשוב וקריטי לכבד, לאנרגיה ולבריאות הורמונלית בכלל.
לבריאותך יקרה!
מירי
4 מחשבות על “כבד שומני- מה לאכול כדי להבריא?”
על איזה שמן את ממליצה בבישול ובסלטים?
הי רחל! לבישול עד חום בינוני, ולתיבול סלטים- שמן זית. בחום גבוה- שמן קוקוס או שמן אבוקדו 🙂
אני בת 50, רזה, אוכלת תזונה מאוד ספציפית, ללא סוכר וגלוטן, עושה המון ספורט, ועדיין התגלה אצלי כבד שומני, מה ניתן לעשות?
במקרה כזה יש צורך לעשות בדיקת עומק לראות על מה זה יושב- פחות המלצות כלליות, יותר דיוק אישי